Psorijaza

Psorijaza (skvamozni lišaj) je upalna bolest kože koju karakteriziraju višestruke manifestacije. Jednako se često javlja kod muškaraca i žena.

Faktori rizika

 • Mehaničke ozljede i iritacija kože.
 • Infekcija (streptokok).
 • Stres.
 • Endokrini poremećaji.
 • Lijekovi (hormoni, antimalarijski lijekovi, interferon).
 • Zloupotreba alkohola.

Manifestacije psorijaze

Psorijazu karakterizira prisutnost homogenog osipa u obliku plakova promjera od 1-3 mm do 2-3 cm, ružičastocrvene, prekrivene labavo sjedećim srebrnobijelim ljuskama. Kao rezultat rubnog rasta, elementi se mogu spojiti u plakove različitih veličina i oblika, ponekad zauzimajući velika područja kože. Plakovi se obično nalaze na koži ekstenzorske površine udova, posebno u zglobovima lakta i koljena, trupu i vlasištu.

simptomi psorijaze na rukamafotografija psorijaze na koži tijela

Pojava svježih elemenata tipična je na mjestima ozljeda, češljevima. Kada se psorijatični plakovi stružu, pronalaze se simptomi karakteristični za bolest: prilikom struganja povećava se ljuštenje, što uzrokuje povezanost sa stearinom svijeće; nakon uklanjanja ljuskica pojavljuje se sjajna, vlažna površina; daljnjim struganjem pojavljuje se kap po kap. Kosa nije pogođena.

Postoje sljedeće vrste psorijaze:

 • normalan,
 • eksudativan,
 • artropatski,
 • pustulan
 • psorijatična eritrodermija.

Uobičajeni oblik (psorijaza vulgaris) karakterizira osip ravnih ružičasto-crvenih plakova veličine 0, 5 cm ili više, prekrivenih srebrnasto bijelim ljuskama.

Eksudativni oblik razlikuje se po tome što se na psorijatičnim plakovima stvaraju sivožute koraste ljuske zbog njihovog natapanja eksudatom, a curenje se ponekad određuje u velikim naborima.

Najteži oblici psorijaze - pustulozna, artropatska i psorijatična eritrodermija - mogu se razviti od samog početka bolesti ili u kasnijim fazama zbog utjecaja nepovoljnih čimbenika ili neodgovarajućeg liječenja.

Kod artropatske psorijaze zahvaćeni su mali zglobovi šaka i stopala, ali mogu biti zahvaćeni i drugi ili svi zglobovi. Ponekad zglobne manifestacije prethode osipu na koži. S psorijatičnom eritrodermijom cijela je koža uključena u bolni proces, razvijaju se simptomi opijenosti (mučnina, slabost, glavobolja). Pustularna psorijaza očituje se površnim pustularnim elementima.

Za sve oblike bolesti karakteristična su oštećenja noktiju u obliku zadebljanja ploča nokta, preciznih udubljenja na njihovoj površini ili pojave crvenkastih mrlja ispod ploče nokta.

Dijagnozu postavlja dermatolog koristeći laboratorijske i instrumentalne metode istraživanja:

 • Opći test krvi.
 • Biopsija kože.

Liječenje psorijaze

Liječenje psorijaze usmjereno je na suzbijanje upalnog odgovora kože. Terapija se propisuje uzimajući u obzir oblik, stadij, prevalenciju procesa, prisutnost popratnih bolesti, dob i spol pacijenta.

S blagim manifestacijama, u nekim je slučajevima dovoljno propisati vanjsku terapiju u obliku salicilne masti, Naftalanovih pripravaka, katrana, hormonskih masti. Teški oblici psorijaze zahtijevaju složeno liječenje lijekovima različitih skupina, fizioterapijskim metodama terapije, vanjskim lijekovima i drugima.

Liječenje se provodi uzimajući u obzir fazu psorijatičnog procesa.

Progresivna pozornica zahtijeva posebnu pažnju i oprez. U tom se razdoblju intravenski hemodez propisuje 2-3 puta tjedno, 30% otopina natrijevog tiosulfata intravenozno, 10% otopina kalcijevog glukonata po 10 ml, razni enterosorbenti. Uz istodobno povišenje krvnog tlaka, poželjno je intramuskularno davanje 25% -tne otopine magnezijevog sulfata. Ekstenzivne kreme ili 1-2% salicilna mast koriste se izvana.

U progresivnoj fazi psorijaze za vanjsku terapiju, kontraindicirana je uporaba pripravaka koji sadrže katran, nadražujuća i visoko koncentrirana sredstva. Fizioterapeutske postupke poželjno je primijeniti nakon popuštanja upale.

U fazama stabilnog i popuštajućeg tečaja mogu se koristiti masti s naftalanom, katranom, salicilnom kiselinom.

Jedna od najučinkovitijih metoda terapije je PUVA terapija ili fotokemoterapija.

Fotokemoterapija je kombinirana uporaba ultraljubičastog zračenja (valna duljina od 320 do 420 nm) s uzimanjem lijekova koji povećavaju osjetljivost na svjetlost. Upotreba fotosenzibilizatora temelji se na njihovoj sposobnosti da povećaju osjetljivost kože na ultraljubičaste zrake i potaknu stvaranje kožnog pigmenta - melanina. Doza lijekova odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir težinu pacijenta. Postupci se provode 3-4 puta tjedno, za tečaj je propisano 20-25 sesija. Terapija PUVA kontraindicirana je kod akutnih zaraznih bolesti, pogoršanja kroničnih bolesti, kardiovaskularne dekompenzacije, onkologije, teškog dijabetesa melitusa, teških oštećenja jetre i bubrega.

Vanjsko liječenje psorijaze radi uklanjanja upala, ljuštenja, svrbeža, omekšavanja kože propisano je za sve bolesnike. U tu svrhu naširoko se koriste sredstva koja uključuju salicilnu kiselinu i hormone. Najpopularniji su pripravci koji sadrže hormone i salicilnu kiselinu.

Kreme se propisuju u odsutnosti izražene upale, uz pogoršanje, u prisutnosti osipa na licu; losioni - za lezije vlasišta; pripravci masti za psorijazu koriste se najčešće, posebno na površini plakova. Ne upotrebljavajte proizvode koji sadrže hormone dugo i na velikim površinama kože.

Učinkovito sredstvo je aktivirani cink piritionat, koji je dostupan u obliku kreme, aerosola i šampona.

Prehrana igra ulogu u razvoju i liječenju psorijaze. Dijeta svježeg voća i povrća i dijeta s niskim udjelom proteina mnogi smatraju korisnim. S druge strane, prehrana je strogo individualna stvar. Alergije i osjetljivost na hranu igraju ulogu kod nekih pacijenata, pridonoseći pogoršanju bolesti. Korištenje dodataka prehrani (poput ribljeg ulja) smatra se korisnim za mnoge pacijente.

Tok i prognoza

Psorijaza ima valovit tijek s razdobljem popuštanja i pogoršanja. Pogoršanja se često javljaju u jesen i zimi (jesensko-zimski oblik), rjeđe ljeti (ljetni oblik). Prognoza za bolesnike s uobičajenom psorijazom je povoljna, s teškim oblicima (pustularni, artropatski, eritrodermija), moguća je invalidnost.

Trudnoća može imati nepredvidiv učinak na tijek psorijaze. Tijekom trudnoće trebali biste izbjegavati upotrebu masti koje sadrže katran ili hormone, kao ni sistemsku terapiju.