Psorijaza

psorijaza na tijelu muškarca

Psorijaza je neinfektivna bolest kože koju karakterizira stvaranje prekomjernog broja epitelnih stanica, kršenje njihovog pilinga s lokalnom upalom.

Bolest je poznata i kao

 • Česta psorijaza;
 • akrodermatitis;
 • psorijatična eritrodermija.

Razlozi

Psorijaza je bolest s više uzroka. U razvoju je od velike važnosti nasljedni čimbenik - geni PSORS1-PSORS9, čija prisutnost predisponira za razvoj bolesti. U bolesnika s psorijazom češće se otkrivaju antigeni HLACw6 i HLADR7. Čimbenici provokacije uključuju psihoemocionalno prekomjerno naprezanje, zlouporabu alkohola, lijekove (litijeve soli, beta-blokatori, klorokin / hidroksiklorokin, oralni kontraceptivi, interferon i njegovi induktori, itd. ).

U djece, za razliku od odraslih, faktor koji predisponira psorijazu su infekcije uzrokovane β-hemolitičkim streptokokom. Toksini ove bakterije snažni su stimulans T-limfocita - ključnih stanica u razvoju psorijaze.

Raspravlja se o autoimunoj komponenti razvoja psorijaze - kada stanice vlastitog imuniteta bez očitog razloga zaraze stanice kože.

Pušenje ne samo da povećava rizik od razvoja psorijaze, već utječe i na težinu stanja.

Posljednjih godina prikazan je odnos psorijaze i pretilosti, metaboličkog sindroma, dijabetesa melitusa, hiperlipidemije, arterijske hipertenzije.

Tko je u opasnosti

 • Pacijenti čiji bliski srodnici pate od psorijaze;
 • nosači gena PSORS1-PSORS9, posebno PSORS1;
 • oboljelih od kroničnih bakterijskih i virusnih infekcija, HIV-a;
 • pacijenti s čestim traumama kože, opeklinama od sunca;
 • pretilo;
 • uzimanje određenih lijekova (litij, beta-blokatori, klorokin / hidroksiklorokin, ACE inhibitori, itd. );
 • pušači, zlostavljači alkohola;
 • djeca tijekom puberteta.

Koliko često se javlja

Spada u najčešće bolesti kože, javlja se u 1-2% stanovništva razvijenih zemalja.

Psorijaza se može razviti u bilo kojoj dobi, najčešće u 20-30 i 50-60 godina. Oko 10-15% novih slučajeva događa se u dobi između 10 godina. Dobni vrhunci u razvoju psorijaze su 6-7 godina i 14-17 godina, što se podudara s razdobljima fiziološkog istezanja djetetova tijela, hormonalne nestabilnosti, socijalno uzrokovanih psiho-emocionalnih preopterećenja. Prosječna dob razvoja psorijaze je 28 godina.

Žene češće pate od psorijaze nego muškarci. U djetinjstvu se jednako često javlja kod oba spola.

Simptomi

Manifestacije psorijaze ovise o obliku.

Uobičajeni simptomi uključuju:

 • osip različite lokalizacije;
 • svrbež i ljuštenje kože na području osipa;
 • psorijatična trijada - znakovi koji se stalno pojavljuju prilikom struganja osipa (pojačano ljuštenje, pojava mokre, tanke površine elemenata, precizno krvarenje)
 • oštećenje noktiju - promjena površine noktiju u obliku preciznih udubljenja nalik površini naprstka (simptom "naprstka"); male pločice crvenkaste i žuto-smeđe boje često se nalaze ispod ploče nokta (simptom "uljne mrlje").

Uobičajena (psorijaza vulgaris)

 • Osip- papulozni, bez šupljine, promjera do 5 mm. Osip je ružičasto-crvene boje s jasnim granicama, sklon spajanju i stvaranju različitih plakova. Ploče su prekrivene srebrnasto bijelim ljuskama.
 • Mjesto plaka- uglavnom na vlasištu, ekstenzorskoj površini lakta, zglobovima koljena, u lumbalnoj regiji, križnoj kosti.
 • Karakteristično jepsorijatična trijada. . .

Eksudativna psorijaza

U bolesnika s pretilošću, dijabetes melitusom, bolestima štitnjače u području osipa, povećanim - znojenjem tekućeg dijela krvi u području osipa. Stvaraju se čvrsto prianjajuće sivkastožute kore koje je teško odvojiti od elementa osipa. Popraćen je mučnim svrbežom.

Seborejska psorijaza

Oblik u kojem je osip lokaliziran samo na seboreičnim područjima kože - na mjestu koncentracije lojnih žlijezda. To su vlasište, nazolabijalno i iza nabora uha, prsa i interskapularno područje. Karakterizira "psorijatična krunica" - s izraženim ljuštenjem na glavi s prijelazom osipa s vlasišta na čelo, formira se specifičan obrazac osipa.

Guttate psorijaza

Akutni oblik bolesti. Istodobno se pojavljuje velik broj svijetlocrvenih papula s laganom deskvamacijom. Često se javlja kod djece nakon streptokoknih infekcija (akutni tonzilitis i drugi. )

Pustularna psorijaza

Osip je lokaliziran na području dlanova i tabana u obliku pustularnih elemenata. Razvoj olakšavaju infekcije, teške stresne situacije, hormonalni poremećaji i uporaba lijekova koji potiskuju imunitet.

Psorijatična eritrodermija

Pojavljuje se kao rezultat pogoršanja obične psorijaze pod utjecajem iracionalnog liječenja ili iritantnih čimbenika (kupanje u progresivnom stadiju, dugotrajno izlaganje suncu ili predoziranje ultraljubičastim zrakama). Eritrodermija se širi na više od 90% kože. Koža postaje crvena, edematozna, vruća na dodir, prekrivena velikim brojem velikih i malih ljuskica. Vaga otpada kad se odjeća skine. Pacijente brine svrbež, pečenje i zatezanje kože. Opće je stanje poremećeno: pojavljuju se slabost, malaksalost, gubitak apetita, vrućica do 38-39 ° C.

Psorijatični artritis

Oštećenje zglobova može se izolirati bez oštećenja kože. Zglobovi su natečeni, bolni, ograničene pokretljivosti, jutarnja ukočenost. Dugim tijekom razvijaju se deformacije zglobova, upala tetiva u području pričvršćivanja na kosti.

Dijagnoza bolesti

Ispitivanje i inspekcija

Procjenjuje se opće stanje pacijenta. Liječnik pregledava kožu, određuje lokalizaciju osipa, njihovu veličinu, boju, oblik, dubinu. Utvrđuju se psorijatična trijada i Kebnerov fenomen - traumatizacijom prethodno neoštećene kože na ovom mjestu nastaju žarišta psorijaze.

Laboratorijski pregled

 • Opća analiza krvi- ESR može biti povećan (kod nekih oblika psorijaze).
 • Kemija krvi- Razina mokraćne kiseline može biti povišena, što otežava isključivanje gihta.
 • Krvni test za reumatoidni faktor- To su antitijela klase IgM, koja se proizvode za upalne i autoimune procese. Kod psorijaze je test obično negativan. Studija je neophodna za isključivanje drugih bolesti (reumatoidni artritis, Sjogrenova bolest).
 • Mikroskopski pregled sadržaja pustula- sterilni sadržaj s velikim brojem neutrofila.
 • Molekularno genetska istraživanjaprepoznati česte mutacije psorijaze. Istraženi su fragmenti gena CARD14 i IL36RN koji otkrivaju povezanost polimorfnih regija u određenim kromosomskim regijama.

Funkcionalna, zračna i instrumentalna dijagnostika

 • Histološki pregled- zadebljanje epiderme određuje se povećanjem bodljikavih stanica u klicnom sloju (akantoza), kršenjem stvaranja i nakupljanja keratina u rožnatim stanicama (parakeratoza). Pronađene su nakupine neutrofila (Munro mikroapscesi). Oko punokrvnih kapilara utvrđuju se nakupine upalnih stanica - limfocita, histiocita, pojedinačnih neutrofila.
 • RTG zahvaćenih zglobovakako bi se isključio reumatoidni, reaktivni artritis, giht.

Liječenje

Ciljevi liječenja

Sastoje se u smanjenju kliničkih manifestacija i učestalosti pogoršanja, poboljšanju kvalitete života.

Način života i pomagala

 • Svakodnevno kupanje.Svakodnevno kupanje može ukloniti ljuske i smiriti bolnu kožu. U vodu možete dodati ulje za kupanje, soli Mrtvog mora. Treba izbjegavati vruću vodu i sapune, što može uzrokovati pogoršanje. Koristite toplu vodu i blagi sapun s dodatkom ulja i masti.
 • Korištenje hidratantnih krema.Nakon tretmana vodom nanosi se gusta, hidratantna krema dok je koža još mokra. Za vrlo suhu kožu koriste se ulja - trajnija su od krema ili losiona. U hladnom i suhom vremenu vlažite kožu nekoliko puta dnevno.
 • Ograničenje izlaganja suncu.Kratko izlaganje suncu može poboljšati stanje kože. Dugotrajno izlaganje suncu pogoršava psorijazu.
 • Izbjegavajte provocirajuće čimbenike.Potrebno je utvrditi što točno uzrokuje pogoršanje simptoma.
 • Prestanak pušenja i zlouporabe alkoholaPoznati su čimbenici koji pogoršavaju tijek psorijaze.

Lijekovi

Vanjska terapija

 • Lokalni glukokortikosteroidi- lokalna hormonska sredstva, koja se koriste u bilo kojem obliku u kombinaciji ili kao monoterapija. Postoje posebna pravila za uporabu ovih lijekova: davanje tečaja, počevši od glukokortikosteroida slabe ili srednje aktivnosti, posebno u djece.
 • Pripravci koji sadrže analoge vitamina D3,- područje primjene ovih lijekova ne smije biti veće od 30% površine tijela. Tečajevi - 4-8 tjedana, ovisno o području primjene.
 • Pripravci koji sadrže aktivirani cink pirition, koriste se u obliku aerosola, kreme i šampona za tečajeve do 2-3 mjeseca.

Sistemska terapija

Indiciran je za umjerene do teške oblike.

 • Citostatski lijekovi (metotreksat)- imenovanje i prijem uključuje redoviti medicinski nadzor i praćenje laboratorijskih parametara. Moguće su nuspojave. Uzimanje metotreksata treba kombinirati s uzimanjem folne kiseline.
 • Pripravci retinoične kiselinekoristi se za liječenje teških oblika. Normalizira procese obnavljanja diferencijacije i keratinizacije stanica kože.
 • Biološki pripravci- pripravci monoklonskih antitijela stvorenih metodama genetskog inženjeringa. Protutijela se specifično vežu za specifične antigene upalnih proteina koji igraju ključnu ulogu u razvoju psorijaze.

Postupci

PUVA terapija(fotokemoterapija) - kombinirana metoda liječenja - kombinacija pripravaka retinoične kiseline i fototerapije. Učinkovitost metode leži u činjenici da kombinirana uporaba komponenata terapije pojačava njihovu učinkovitost, omogućuje vam smanjenje doze i učestalost primjene. To pak smanjuje rizik od nuspojava.

Kirurške operacije

Za liječenje psorijaze nije potrebna operacija.

Oporavak i poboljšanje kvalitete života

Za određivanje kvalitete života koriste se posebne ljestvice i upitnici. Dolazi do smanjenja kvalitete života, kako mentalnih tako i fizičkih komponenata. Stupanj promjene pokazatelja kvalitete života ovisi o dobi pacijenta, trajanju bolesti, učestalosti pogoršanja i prisutnosti popratnih bolesti.

Moguće komplikacije

 • Sekundarna infekcija kože- traumatizirana koža s oštećenim lokalnim imunitetom postaje prikladno uzgajalište raznih bakterija. Da bi se spriječila ova stanja, protuupalne masti uključuju antibiotike i antifungalne komponente.
 • Upalne bolesti oka:konjunktivitis, blefaritis (upala rubova kapaka), uveitis (upala žilnice). Ponekad je to prvi znak početka psorijaze.
 • Psorijatični artritis- upala zglobova može biti ili manifestacija psorijaze, posebno u nedostatku drugih simptoma, ili komplikacija bolesti.
 • Razvoj autoimunih bolesti- Pacijenti s psorijazom češće pate od celijakije (intolerancija na gluten), Crohnove bolesti.
 • Kršenje psiho-emocionalne sfere- jaki svrbež, nelagoda povezana s estetskim i fizičkim poremećajima, uzrokuju neurotizaciju pacijenta.

Profilaksa

Ne postoje metode za sprečavanje razvoja psorijaze. Nemoguće je utvrditi utječe li korekcija promjenjivih čimbenika rizika na razvoj bolesti.

Prognoza

Unatoč činjenici da psorijaza ima benigni tijek, to je cjeloživotna bolest s remisijama i pogoršanjima. U rijetkim slučajevima psorijaza ne reagira na liječenje.

Istraživanja pokazuju da je psorijaza povezana s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti bubrega i zglobova. Pacijenti s teškom, loše kontroliranom psorijazom umiru 3-4 godine ranije od osoba bez psorijaze.