Klasifikacija psorijaze

svrbež kože s psorijazom

Klasifikacija psorijaze sve oblike ove bolesti dijeli u dvije glavne skupine: pustularne i ne-pustularne>.

Pustularna psorijaza je relativno rijetka. Njegov razvoj moguć je nakon agresivne terapije kod već oboljelih od vulgarnog oblika ove bolesti ili kod zdravih ljudi.

Lokalizirani oblici putularne psorijaze

Uobičajeno je razlikovati tri vrste psorijaze ove skupine:

 • Psorijaza na pozadini psorijaze vulgaris koja se javlja nakon aktivnog liječenja.
 • Barberova pustularna palmoplantarna psorijaza, koja se manifestira kao kronični oblik, tijekom kojeg pustule poprimaju izgled smeđe kore, uzrokujući atrofiju kože.
 • Pustularni perzistentni akrodermatitis Allopo, u kojem su pustule lokalizirane na vrhovima prstiju. Uzroci ove patologije su nepoznati, a neki liječnici sumnjaju u preporučljivost definiranja ove psorijaze kao zasebnog oblika.

Ne-pustularni psorijatični oblici

Nepustularni oblici psorijaze dijele se u nekoliko tipova:

 • Uobičajeni oblik psorijaze (jednostavna psorijaza vulgaris) utvrđuje se u bolesnika s ravnim, malim, ružičastocrvenim tvorevinama plaka prekrivenim karakterističnim ljuskama.
 • Psorijatična eritrodermija - psorijatske svijetlocrvene formacije sa srebrno-sivim ljuskama koje se javljaju na bilo kojem dijelu kože, koža postaje edematozna, što uzrokuje povećanje opće temperature s opsežnim lezijama, popraćeno povećanjem limfnih čvorova.

Postoji i nekoliko oblika koji ne pripadaju ni prvoj ni drugoj skupini:

 • stanje nalik seboreji;
 • Eksudativni ne-pustularni oblik;
 • Salvetna bolest;
 • Atipični ne-pustularni psorijatični dermatitis, koji je lokaliziran na fleksijskim površinama zglobova i u kožnim naborima.

Faze psorijaze

Koja god psorijaza bila dijagnosticirana, klasifikacija faza u ovoj bolesti podudara se s razdobljima tijeka bilo koje bolesti, a liječenje svake faze propisuje se na temelju težine stupnja svake faze.

 • Psorijaza progresivne faze. U ovom trenutku broj vanjskih manifestacija aktivno raste, povećava se broj i veličina plakova. Njihova površina je rahla i suha, a granice imaju tendenciju spajanja. Novonastali elementi dobivaju crveni obrub bez ljuski. Razdoblje ljuštenja i prestanak stvaranja novih plakova signalizira ulazak bolesti u drugu fazu.
 • Stacionarni stadij psorijaze. Vanjske neoplazme, koje se više ne povećavaju u veličini, gube crvenu granicu. Počinje malo ljuštenje.
 • Stadij regresije psorijaze. Broj plakova se smanjuje, a ljuštenje prestaje.

Klasifikacija težine bolesti

Klasifikacija psorijaze prema težini predviđa gradaciju prema stupnju manifestacije simptoma i njihovom području.

Na temelju toga razlikuju: blagu, umjerenu i tešku.

S blagim stupnjem, klinička slika izgleda nejasna, budući da su plakovi, ako se pojave, u malim količinama. Praktički nema svrbeža i ljuštenja. Područje zahvaćeno patološkim vanjskim neoplazmama iznosi do 3%.

S umjerenim stupnjem, površina zahvaćene površine zauzima od 3 do 10%, a oni spomenuti u prethodnom stavku pojavljuju se u većoj progresiji.

Jaka faza prolazi s porazom više od 10% površine cijelog vanjskog pokrova. Debljina i dimenzije ljuski su mnogo veće nego u umjerenom stadiju. Koža je nadražena, natečena i nije elastična. Vanjske manifestacije popraćene su bolnim svrbežom i ljuštenjem. Ako su zahvaćeni zglobovi, stanje bolesnika se ocjenjuje kao teško.

Za procjenu težine koristi se indeks (PASI), koji izražava kombiniranu procjenu stupnja manifestacije patologije: postotak crvenila kože, svrbeža, otekline i ljuštenja. Ima oblik linearne skale od 0 do 72.

Klasifikacija oblika i vrsta psorijaze i njezina ozbiljnost donekle je proizvoljna, konačna točka u raspravi o ovim pitanjima još nije postavljena.