Psorijaza

psorijaza na koži

Psorijaza je kronična kožna bolest koju karakterizira prisutnost monomorfnog osipa u obliku ružičasto-crvenih čvorića s labavom, srebrno-bijelom ljuskavom površinom. Bolest traje godinama, izmjenjuju se razdoblja recidiva i remisije.

Ozbiljnost bolesti u različitih bolesnika, pa čak i u jednog bolesnika tijekom razdoblja pogoršanja i remisije, može se uvelike razlikovati - od lokalnih malih lezija do potpune pokrivenosti tijela psorijatičnim plakovima. Često, tijekom vremena, dolazi do progresije bolesti (osobito u nedostatku liječenja), povećanja površine lezije uz zahvatanje novih područja kože, pogoršanja postaju sve češća i gora. Neki pacijenti mogu imati kontinuirani tijek bolesti bez neočekivanih remisija.

Često su zahvaćeni i nokti na rukama ili nogama. Zahvaćenost noktiju može se pojaviti u odsutnosti kožnih lezija i biti izolirana.

Statistika

Prevalencija psorijaze u svijetu procjenjuje se na oko 1-3% populacije. Prema podacima međunarodne organizacije Europso, 2010. godine na planetu je bilo 125 milijuna oboljelih od psorijaze. U Europi od nje boluje do 5 milijuna ljudi, što je usporedivo s učestalošću koronarne bolesti srca i dijabetesa.

Klasifikacija

Općenito, klasifikacija je sljedeća:

 • Pustularna psorijaza
  • generalizirana psorijaza;
  • prstenasta psorijaza (anularna pustuloza);
  • palmoplantarna psorijaza (psorijaza ekstremiteta, palmolantarna perzistentna kronična pustuloza, Barbera pustularna psorijaza);
  • kronični oblik perzistentnog akrodermatitisa (psorijaza tabana i dlanova, palmoplantarna psorijaza);
  • herpetiformni psorijatični impetigo.
 • Nepustularna psorijaza
  • psorijaza vulgaris ili psorijaza vulgaris, jednostavna psorijaza (slična plaku, stabilna psorijaza u kroničnom obliku);
  • psorijatična eritrodermija (psorijazni eritrodermatitis).

Brojni se autori pridržavaju potrebe dopune ove klasifikacije, zbog čega joj se mogu dodati vrste ili oblici psorijaze u sljedećim verzijama:

 • psorijaza slična seboroii (seboroična psorijaza);
 • psorijaza Salveta;
 • psorijaza uzrokovana lijekovima;
 • "reverzibilna psorijaza" (psorijaza kožnih nabora, fleksijskih površina).

Uzroci

Liječnici nisu uspjeli sastaviti popis točnih uzroka psorijaze. Predlažem da razmotrimo razloge ovisno o prirodi.

 1. Imun. Općepriznati razlog. Smatra se da je mehanizam okidača genski proces u kojem je imunološka veza poremećena. Zarazna bolest, tonzilitis ili sinusitis, može dovesti do pojave psorijaze.
 2. Zarazna. U početku su znanstvenici bili mišljenja da su za to krive spirohete, streptokoki, pa čak i epidermofitoni. Rezultati istraživanja nisu podržali ovu teoriju. Nove hipoteze ukazuju da je razvoj psorijaze uzrokovan zaraznim bolestima, uključujući tonzilitis i gripu.
 3. Genetski. Govorimo o nasljeđivanju predispozicije za bolest. Klinička praksa pokazuje da se mnogi suočavaju s manifestacijama ljuskavog lišaja, međutim, nije uvijek moguće pratiti povezanost s nasljednom predispozicijom.

Predisponirajući i provocirajući čimbenici

Glavni čimbenici:

 1. Psihološki - utjecaj kratkotrajnog jakog stresa, kao i neizraženih, ali dugotrajnih ili često ponavljajućih negativnih psiholoških učinaka, moralnog nezadovoljstva, poremećaja spavanja, depresivnih stanja.
 2. Poremećaji metabolizma u tijelu, disfunkcija probavnih organa, posebice jetre i egzokrine funkcije gušterače.
 3. Bolest ili disfunkcija endokrinih žlijezda (hipotalamus, štitnjača, paratireoidne i timusne žlijezde, endokrina aktivnost gušterače).
 4. Poremećaji imunološkog sustava (alergijske reakcije i imunološke bolesti).
psorijaza na glavi

Tijek bolesti

Psorijaza je kronična bolest koju obično karakterizira valoviti tijek, s razdobljima spontanih ili uzrokovanih određenim terapijskim učincima remisije ili poboljšanja te razdobljima spontanih ili izazvanih nepovoljnim vanjskim utjecajima (konzumacija alkohola, interkurentne infekcije, stres) recidiva ili pogoršanja.

Koji su najčešći mitovi o bolesti?

 • Psorijaza je zarazna. Ne, psorijaza je kronična, nezarazna bolest kože koja se ne širi s osobe na osobu i ne migrira s jednog dijela tijela na drugi. Pacijent koji boluje od psorijaze može nesmetano posjećivati javna mjesta - kupke, saune, bazene, koristiti uobičajene kućne potrepštine, te se liječiti od nedermatoloških bolesti u općim bolnicama.
 • Klima utječe na pojavnost, a ako se preselite u tople zemlje, neće biti psorijaze. Ne, klima ne utječe na prevalenciju psorijaze. Istodobno, jedna od metoda liječenja je heliobalneoterapija - liječenje suncem i morskom vodom, međutim život u regijama s toplom morskom klimom ne štiti pacijente od pogoršanja. Izrael služi kao jednostavan primjer: uspješno liječe psorijazu u odmaralištima Mrtvog mora, ali incidencija među stanovništvom nije niža od svjetskog prosjeka.
 • Psorijaza se može spriječiti. Čimbenici koji uzrokuju pogoršanje, niti sami po sebi niti u raznim kombinacijama, uzrok su bolesti. Danas se ne zna što je početni poticaj za razvoj psorijaze, te je stoga nemoguće poduzeti preventivne mjere. Ne postoje recepti što učiniti, ili, naprotiv, što ne učiniti da ne biste dobili psorijazu. Moguće je produžiti razdoblje remisije, kada nema osipa na koži, izbjegavanjem djelovanja čimbenika koji izazivaju ili pogoršavaju tijek psorijaze, vodeći ispravan način života i primjenom potporne terapije.

Ozbiljnost

Postoji nekoliko ljestvica za procjenu težine psorijaze. Procjena ozbiljnosti bolesti općenito se temelji na procjeni sljedećih čimbenika: područje lezije (postotak površine tijela uključene u proces), stupanj aktivnosti bolesti (stupanj crvenila, oticanje, hiperemija psorijatičnih plakova ili pustula, jačina svrbeža kože, stupanj zadebljanja kože, stupanj ljuštenja, prisutnost krvarenja ili izlučivanja, sekundarna infekcija plakova, stupanj otekline i osjetljivost zglobova), prisutnost općih simptoma aktivnosti procesa (poput pojačanog umora, povišene ESR, povišene razine mokraćne kiseline u krvnim pretragama i sl. ), odgovor bolesnika na prethodne pokušaje liječenja, utjecaj bolesti na opće stanje i svakodnevni život pacijenta, na njegovo društveno funkcioniranje.

plak na koži s psorijazom

Simptomi psorijaze

U bolesnika s psorijazom, zbog intenzivnog rasta stanica kože, na koži se pojavljuju guste površine koje su bijele, crvene ili srebrne boje. U zdrave osobe, razvoj stanica kože događa se postupno, njihov piling se događa otprilike jednom mjesečno. Posljedično, nove stanice postupno se kreću kako bi zamijenile stare stanice u gornjem sloju kože.

U bolesnika s psorijazom razvoj novih stanica događa se mnogo brže: ne nastaju za nekoliko tjedana, već za nekoliko dana. Sukladno tome, tijekom tog vremena, gornje stanice kože nemaju vremena za odumiranje, a kao rezultat toga pojavljuju se glavni simptomi psorijaze - slojevitost i stvaranje plaka na koži. Takvi plakovi u bolesnika s psorijazom razlikuju se po veličini. Njihova se manifestacija promatra na različitim dijelovima tijela - na tjemenu, koljenima, rukama, laktovima, donjem dijelu leđa. Najčešće se simptomi psorijaze javljaju u zrelih osoba, ali se bolest može manifestirati kod djece i adolescenata.

Prvi simptomi psorijaze mogu se primijetiti u bilo kojoj dobi - i kod dvomjesečnog djeteta i kod starije osobe. Ipak, psorijaza se najčešće javlja kod osoba u dobi od dvadeset do četrdeset godina.

Razdražljiva psorijaza

Razvija se u pozadini aktivnog izlaganja koži s već postojećom progresivnom psorijazom određenih nadražujućih tvari, a posebno su to sunčeve zrake ili specifične masti, kao i druge vrste iritansa koji utječu na plakove. Ti plakovi zauzvrat postaju konveksniji u obliku, boja se mijenja u trešnja crvenu, a unutar okolnog područja se formira hipertermični pojas, zbog čega oštre granice postaju pomalo zamagljene. Ovaj pojas, nakon razrješenja plaka, poprima naborani izgled.

Eksudativna psorijaza

Ovaj oblik psorijaze karakterizira pretjerana jačina eksudata tijekom upalne reakcije, javlja se u progresivnom razdoblju tijeka psorijaze. Probijajući se do površine papule, eksudat zasićuje nakupine ljuskica, stvarajući tako od njih formacije koje izvana nalikuju korama.

Gutatna psorijaza

Gutatna psorijaza, čiji se simptomi pojavljuju iznenada, karakterizira stvaranje više mrlja unutar kože. Uglavnom se bolest dijagnosticira u bolesnika u dobi od 8 do 16 godina. Često streptokokna infekcija djeluje kao čimbenik koji prethodi gutatnoj psorijazi.

Točkasta psorijaza

Ovaj oblik bolesti očituje se u obliku blage infiltracije (u općoj definiciji, infiltracija je impregnacija tkiva jednom ili drugom tvari) od elemenata osipa. Oni, pak, izgledaju kao mrlje (a ne papule). Točkasta psorijaza se u pravilu razvija akutno, također je karakterizirana sličnošću s toksidermijom. Kao glavna tehnika u diferencijaciji bolesti koristi se određivanje korespondencije tijeka bolesti s njezinom karakterističnom psorijatičnom trijadom.

Kronična psorijaza

Ovaj oblik bolesti može se smatrati simptomima u obliku teške infiltracije iz plakova, njihove opće cijanoze, s hiperkeratotičnom ili bradavičastom površinom. Ovu vrstu žarišta je posebno teško izliječiti, a nije isključena njihova transformacija u tvorbu malignog tumora u budućnosti (to se događa rijetko, ali, nažalost, ova opcija se ne može isključiti).

seboroična psorijaza

Ovaj oblik psorijaze, kao što mu ime govori, razvija se u bolesnika s seborejom koja im je već relevantna. Bolest se manifestira na tjemenu, u predjelu iza ušnih školjki, na prsima, u predjelu nazolabijalnih nabora, unutar subskapularnog i lopatičnog dijela leđa. Pojavljujuće psorijatične ljuske podložne su intenzivnoj impregnaciji sebumom, zbog čega se lijepe i drže na površinama plaka, što, na taj način, omogućuje da bolest simulira sliku karakterističnu za seboroični ekcem.

Palmarno-plantarna psorijaza

Bolest se može manifestirati ili u obliku običnih psorijatičnih plakova i papula, ili u obliku hiperkeratotskih formacija koje simuliraju žuljeve i žuljeve. U nekim slučajevima, psorijaza na rukama, čiji se simptomi u ovom slučaju bilježe na dlanovima (ili na nogama - odnosno na tabanima) je kontinuirana, što se očituje u obliku povećanog zadebljanja ili keratinizacije. Granice ove vrste lezije karakteriziraju jasnoća, u rjeđim slučajevima ovaj oblik psorijaze ograničen je na pojavu velikog ljuštenja u obliku prstena.

Dijagnostika

Proces dijagnosticiranja psorijaze nije osobito težak i temelji se na proučavanju karakterističnog izgleda kože pacijenta. Obično se ne provode laboratorijske pretrage ili specifične studije za psorijazu. Međutim, u nekim slučajevima s progresivnom teškom psorijazom, i dalje je neophodna krvna pretraga za otkrivanje upalnih, autoimunih, reumatskih procesa.

Kako izgleda psorijaza: fotografija u početnoj fazi

Primarni element psorijaze je jedna ružičasta ili crvena papula, koja je prekrivena velikim brojem labavih srebrno-bijelih ljuskica. Važan dijagnostički znak je trijada psorijaze: fenomen stearinske mrlje, terminalnog filma i krvarenja kada se ljuske ostružu.

rane faze psorijaze

Kvaliteta života bolesnika s psorijazom

Psorijatični plakovi na otvorenim dijelovima ruku ili nogu mogu spriječiti oboljelog da radi određene poslove, bavi se određenim sportom, brine o članovima obitelji, kućnim ljubimcima ili kući. Psorijatični plakovi na tjemenu često predstavljaju poseban psihološki problem za pacijente i stvaraju značajan stres, pa čak i socijalnu fobiju, budući da se blijedi plakovi na tjemenu mogu zamijeniti za perut ili posljedicu ušiju. Još veći psihološki problem uzrokuje prisutnost psorijatičnih osipa na koži lica, ušnih resica. Liječenje psorijaze može biti skupo i oduzimati puno vremena i truda pacijentu, ometajući rad, učenje, socijalizaciju bolesnika i uređenje njegovog osobnog života.

Liječenje psorijaze kod kuće

Psorijaza je kronična bolest. Njegovo liječenje uključuje korištenje u početku nježnijih lijekova i metoda, au budućnosti, na temelju opažanja razvoja bolesti kod pacijenta, moguće je promijeniti termin. Cilj liječenja je imati pozitivne rezultate kako bi osip na koži nestao i što dulje se ne pojavio. U nekim slučajevima psorijaza ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Pitanje kako liječiti psorijazu kod kuće treba podijeliti u 3 glavne kategorije: unutarnja uporaba lijekova, uglavnom lijekova, vanjska uporaba (masti, itd. ) i fizioterapija. Minor se češće koristi kao pomoćna sredstva u liječenju psorijaze.

Bez obzira koje metode liječenja psorijaze dermatolog odabere, maksimalni učinak donosi integrirani pristup rješavanju ovog problema, koji uključuje:

 • korištenje vanjskih sredstava;
 • korištenje lijekova, vitamina, dodataka prehrani;
 • povezivanje fizioterapijskih postupaka;
 • liječenje u sanatorijima mineralnim vodama, blatom, pijavicama;
 • imenovanje dijete, ljekovito gladovanje.

Prilikom propisivanja liječenja, liječnik mora uzeti u obzir mnogo podataka o pacijentu:

 • složenost razvoja bolesti,
 • funkcija probavnih organa
 • metabolički poremećaji
 • prateće bolesti,
 • proučavaju se funkcije živčanog i endokrinog sustava,
 • utjecaji okoline,
 • nasljednost itd.

Lijekovi

Uzimati na usta:

 • antihistaminici;
 • hepatoprotektori;
 • enzimi;
 • energetski sorbenti;
 • antibiotici;
 • nesteroidni protuupalni lijekovi;
 • imunosupresivna sredstva;
 • biološki proizvodi.

Hormonski lijekovi se koriste u složenim stadijima bolesti. Koristite samo prema uputama liječnika. U drugim slučajevima, preporuča se učiniti bez njih. Budući da izazivaju ovisnost, iako dovode do brzog učinka, ali ne na dulje razdoblje. Osim toga, hormonski lijekovi imaju puno nuspojava.

fotografija psorijaze na koži

Masti za psorijazu

U slučaju blagog oblika ove patologije, ponekad je moguće riješiti se njegovih simptoma samo vanjskim sredstvima. Farmaceutsko tržište je jednostavno prepuno takvih lijekova. Upravo sada, neke od njih bit će vam predstavljene:

 1. Naftalan mast se koristi iu stacionarnom iu regresivnom stadiju ove patologije.
 2. Glukokortikosteroidni lijekovi omogućuju smanjenje upalnog procesa, unatoč tome, ne mogu se koristiti dulje vrijeme.
 3. Salicilna mast pomaže omekšati rožnate ljuske kože, kao i brzo ih ukloniti.
 4. Sumporno-katranska mast od pet i deset posto pomaže u smanjenju upalnog procesa kože, a pacijentima s eksudativnim oblikom ove patologije nikako je ne smiju koristiti.
 5. Masti za psorijazu s vitaminom D obdarene su prilično snažnim protuupalnim učinkom i pomažu učiniti terapiju ove patologije učinkovitijom.

Fitokemoterapija

Fitokemoterapija je jedna od metoda liječenja psorijaze, koja uključuje korištenje ultraljubičastih zraka.

PUVA terapija

To je terapijski učinak dugovalnog ultraljubičastog zračenja u kombinaciji s posebnim lijekovima, koji se koristi kod najtežih oblika psorijaze, koji se teško podnose drugim metodama liječenja.

Dodijelite prosječno do 25 ekspozicija u nježnom načinu rada. Ovaj režim uključuje ljetnu stanku, u prvoj godini održavaju se do dva tečaja itd. po preporuci liječnika. Relapsi se mogu pojaviti nakon gripe, SARS-a ili tonzilitisa, au rijetkim slučajevima - nakon živčanih šokova.

Inovativne metode liječenja - novost u liječenju psorijaze

Kirurško liječenje psorijaze

Odavno je dokazano da uz dijagnozu psorijaze kože liječenje samo vanjskim pripravcima ne daje željeni rezultat. Već nekoliko godina kirurzi provode jedinstvenu operaciju kirurškog obnavljanja zalistka tankog crijeva koji štiti ovaj dio crijeva od patogenih bakterija. Nakon operacije jačaju se zaštitne sposobnosti imunološkog sustava, koža zacjeljuje i opaža se dugotrajna remisija.

Korištenje uskopojasne UVB terapije valne duljine 311 nm

Nedavno se prakticira korištenje ove metode kao monoterapije. U usporedbi s ostalim UV izlaganjima, ova metoda ima minimalne nuspojave, dobro se podnosi i kratkodjelujuća je tehnika - nekoliko minuta u 1 postupku, tijek liječenja je 2, 5 mjeseca. U tako kratkom vremenskom razdoblju vidljivo je kliničko poboljšanje i dugotrajna remisija do 2 godine.

Dijeta za psorijazu

Popis proizvoda koji stvaraju alkalije u tijelu:

 • Bilo koje povrće osim rabarbare, bundeve i prokulica. Važno je zapamtiti da su krumpir, paprika, patlidžan i rajčica strogo zabranjeni.
 • Ne isključujte voće. Glavna stvar je ne koristiti suhe šljive, brusnice, ribizle i borovnice. Vrijedi napomenuti da se banane, dinje i jabuke ne smiju konzumirati istovremeno s drugim proizvodima.
 • Obavezno pijte svježe sokove od povrća od mrkve, cikle, peršina, celera i špinata.
 • Svakodnevno možete konzumirati voćne sokove od grožđa, ananasa, kruške, naranče, papaje i grejpa, manga, limuna i marelice. U hranu je važno dodati lecitin i limunov sok.

Izbornik za tjedan s psorijazom

Razmotrite uzorak jelovnika za tjedan dana, koji se preporučuje za pogoršanja, recidive i za prevenciju tijekom opasnih razdoblja.

1. dan

 • Doručak: salata od svježeg kupusa, kriška kruha od cjelovitih žitarica, zeleni čaj.
 • Drugi doručak: 2 tvrdo kuhana jaja, tost, kompot od sušenog voća.
 • Ručak: juha od cvjetače, kruh od cjelovitog zrna, za drugo - heljdina kaša s gljivama ili povrćem, zeleni čaj.
 • Večera: malo nezaslađenog svježeg sira s kiselim vrhnjem, kefir.

2. dan

 • Doručak: salata od krastavca i rajčice, jabuka, zeleni čaj.
 • Drugi doručak: kriška crnog kruha s maslacem, 1
 • tvrdo kuhano jaje, zeleni čaj.
 • Ručak: juha od kupusa bez mesa, kriška crnog kruha, zeleni čaj. Večera: jabuka, čaša fermentiranog pečenog mlijeka.

3. dan

 • Doručak: voćna salata začinjena jogurtom, kompot od ogrozda.
 • Drugi doručak: salata od povrća, kriška kruha od cjelovitih žitarica, zeleni čaj.
 • Ručak: kuhana riba (smuđ, som) s minimalnom količinom soli, kriška kruha od cjelovitih žitarica, kompot od ogrozda.
 • Večera: jučerašnja lepinja, kompot od ogrozda.

4. dan

 • Doručak: salata od krastavaca i jaja s kiselim vrhnjem, tost od cjelovitih žitarica, sok od jabuke.
 • Drugi doručak: 2 banane, 1 čaša fermentiranog mlijeka ili kefira.
 • Ručak: šalica juhe, komad kuhanog mesa, salata od krastavaca i rajčice.
 • Večera: kriška kruha od cjelovitog zrna s maslacem, čaša kefira.

5. dan

 • Doručak: salata od mrkve, tost od cjelovitih žitarica, zeleni čaj.
 • Drugi doručak: kuhana riba (ne crvena).
 • Ručak: juha od riječne ribe, kriška kruha od cjelovitih žitarica, zeleni čaj.
 • Večera: jučerašnja lepinja, čaša jogurta.

6. dan

 • Doručak: zobene pahuljice na vodi, kriška kruha s mekinjama, zeleni čaj.
 • Drugi doručak: svježi sir s voćem (banane, jabuke, marelice), kefir.
 • Ručak: juha od graška bez mesa, kriška kruha (bilo koji), jabuka.
 • Večera: čaša kefira.

7. dan

 • Doručak: kaša od heljde s mlijekom, kefir. Drugi doručak: sendvič s maslacem i komadom kuhanog mesa, sok od jabuke.
 • Ručak: juha s mesnim okruglicama, zeleni čaj. Večera: 2 jabuke.

Pravilna prehrana pomoći će u izbjegavanju čestih recidiva. Da biste odabrali individualnu prehranu, trebate kontaktirati nutricionista.

psorijaza na koljenima

Narodne metode liječenja bolesti

Sve metode liječenja mogu se uvjetno podijeliti na lijekove za unutarnju upotrebu, kao i na sredstva za vanjsku primjenu.

Lijekovi na recept za oralnu primjenu

Za čišćenje kože i uklanjanje glavnih simptoma psorijaze preporučuju se sljedeći recepti:

 1. Korištenje sjemenki lana. Za pripremu proizvoda, žlica sjemena se ulije u čašu kipuće vode i temeljito promiješa. Lijek treba infundirati najmanje 12 sati. Bolje je ostaviti lijek preko noći. Uzmite infuziju ujutro na prazan želudac.
 2. Sjeme kopra. Sjeme biljke u količini od 2 žlice. l. ulijte čašu kipuće vode i inzistirajte 2-3 sata. Nakon lijeka potrebno je procijediti i uzimati pola čaše 2-3 puta dnevno.

Proizvodi za vanjsku upotrebu

Da biste se riješili plakova i očistili kožu, koriste se sljedeći recepti:

 1. Liječenje lezija lanenim uljem. Ulje možete nanositi 5-6 puta dnevno.
 2. Mast na bazi katrana i propolisa. Za kuhanje trebate uzeti 50 g katrana i 30 g propolisa. Proizvodi se moraju zagrijati u vodenoj kupelji i temeljito promiješati. Nakon hlađenja, nanesite mast na plakove 3-4 puta dnevno.

Liječenje psorijaze: spa terapija

U regresirajućim stadijima psorijaze propisuje se balneoterapija.

 1. Klimatoterapija je korištenje klimatskih čimbenika, prirodnih biostimulatora organizma u medicinske svrhe.
 2. Aeroterapija je boravak koji propisuje i regulira liječnik, spavanje na svježem zraku, zračne kupke.
 3. Terapija toplinom je metoda toplinske terapije koja uključuje terapiju blatom, parafinom, ozokeritom i glinom, psamo i naftalanoterapiju i druge metode.

Prevencija

Ne postoji specifična prevencija psorijaze, ali nakon pojave bolesti potrebno je uzimati sedative, uzimati tečajeve vitaminske terapije i ispravljati bolesti koje izazivaju recidive.

Kakva je prognoza?

Prognoza je uvjetno nepovoljna, budući da je psorijaza kronična bolest koja se ne može u potpunosti izliječiti. Polako napreduje, dok pravodobno i adekvatno liječenje samo poboljšava kvalitetu života, ali ne otklanja samu bolest.

Tijekom razdoblja pogoršanja dolazi do gubitka radne sposobnosti. U nedostatku adekvatne medicinske skrbi može dovesti do invaliditeta.