Uzroci psorijaze, simptomi, vrste, metode liječenja

liječnik propisuje liječenje psorijaze

Nekoliko desetljeća vode se sporovi o tome koji su uzroci psorijaze, ali univerzalni odgovor nije pronađen. Velika natečena područja tijela, pojava ljuski na njima, svrbež, pogoršanje tijela - sve su to ključni simptomi bolesti koja pogađa prilično velik broj ljudi diljem planeta.

Što uzrokuje psorijazu

Unatoč činjenici da još nema jedinstvenog odgovora o prirodi psorijaze, ona se obično smatra sustavnim zatajenjem u tijelu.

Donedavno se smatralo jednostavnom kožnom bolešću, no ubrzo se otkrila određena značajka.

Dakle, kod zdrave osobe životni ciklus normalnih dermalnih stanica je oko mjesec dana, ali kod psorijaze se to razdoblje smanjuje na 5 dana. Drugim riječima, već nakon 4 dana od početka patološkog procesa, stanice počinju umrijeti, odnosno pojavljuju se plakovi, koji se nazivaju psorijatičnim.

U vezi sa svim gore navedenim, psorijaza se danas ne smatra kožnom bolešću, već sustavnim neuspjehom u tijelu. Do danas postoji nekoliko hipoteza o etimologiji bolesti. Razmotrimo ih sve:

 1. Imun. Prema ovoj teoriji, upravo je autoimuna agresija temeljni uzrok pojave papula na tijelu. U tom slučaju imunološki sustav percipira stanice kože kao strane, a tijelo ih počinje aktivno napadati. Takve izjave nisu neutemeljene, jer je utvrđeno da se psorijaza često manifestira kod osoba koje su oboljele od složenih zaraznih bolesti. Štoviše, brojne studije su pokazale da su antigeni kompleksi prisutni u ljuskama koje prekrivaju plak.
 2. Endokrine. Pristaše ove teorije ističu hormonske disfunkcije kao temeljne uzroke psorijaze. Takvi su zaključci doneseni na temelju rezultata proučavanja karakteristika tijeka bolesti. Istraživači su sigurni da poremećaj redovite funkcije uzrokovan kvarom endokrinog sustava dovodi do patološkog rasta stanica. Teoriju potvrđuje veliki broj žena koje su tijekom menstruacije, ovulacije i drugih hormonalnih poremećaja prvi put doživjele psorijazu. Ne može se sa sigurnošću reći je li to doista tako, budući da hormon koji utječe na nastanak bolesti nije identificiran.
 3. Neurogena. Neispravnosti u radu živčanog sustava također mogu postati temeljni uzroci razvoja psorijaze. U prilog teoriji govori i činjenica da sedativi koji se koriste u liječenju psorijaze mogu postići bolje i brže rezultate.
 4. Virusni. Unatoč činjenici da sama psorijaza nije virusna bolest, mnogi liječnici vjeruju da se patologija razvija izravno u pozadini virusnih infekcija. Tijekom razdoblja bolesti u tijelu se javljaju promjene u limfnim čvorovima, imunitet je oslabljen, papule se pojavljuju češće. No, teoriju je moguće opovrgnuti samo iz razloga što psorijaza nije zarazna, ali virus koji bi pridonio njezinu razvoju nije identificiran.
 5. Alergijski. Postoji nekoliko razloga za vjerovanje da se psorijaza javlja upravo u pozadini alergijskih reakcija: psorijaza nije zarazna, osip jako svrbe, antihistaminici donose olakšanje.
 6. Razmjena. Ova teorija nastala je u pozadini činjenice da pacijenti s psorijazom imaju hipotermiju, što ukazuje na usporavanje metaboličkih procesa. Bolesnici gotovo uvijek imaju nedostatak vitamina A i B, cinka, željeza i bakra u tijelu, kao i povišenu razinu kolesterola u krvi. Kod jedne od četiri osobe dijagnosticiran je dijabetes melitus, poremećaji genitalija, gušterače i štitnjače.
 7. Genetski - smatra se najčešćom teorijom. To potvrđuje i sama statistika – otprilike 60% bolesnika s psorijazom ima krvne srodnike s istom dijagnozom. Štoviše, također je dokazana činjenica da na pojavu bolesti utječe upravo onaj dio kromosoma koji je odgovoran za razinu upalnih procesa u koži.

Niti jedna od navedenih teorija ne može se smatrati jedino ispravnom. Svaki od njih ima i svoje potvrde i protuargumente koji ga razbijaju.

simptomi psorijaze kože

Što uzrokuje psorijazu

Brojna istraživanja o prirodi psorijaze nisu otkrila pravi uzrok, dok je utvrđeno da postoje dodatna stanja koja mogu izazvati razvoj bolesti. Bolest je uzrokovana vanjskim i unutarnjim čimbenicima:

 • Stalni stres – može poslužiti kao okidač za nastanak psorijaze, te za pogoršanje postojeće kronične bolesti koja je u remisiji.
 • Infekcije, kronične bolesti (sinusitis, upala srednjeg uha, tonzilitis) i infekcija streptokokom.
 • Hormonski poremećaji.
 • Opekline, ozljede, ugrizi i druga oštećenja integriteta kože.
 • Dugotrajna hipotermija.
 • Dugotrajna uporaba lijekova (antibakterijska sredstva, NSAID). To također uključuje redovito cijepljenje.
 • Zloupotreba visoko alergene hrane (čokolada, agrumi) i pothranjenost povezana s unosom masne, pržene, dimljene, začinjene hrane.
 • Oštra promjena klimatskih uvjeta.

Uzroci psorijaze kod muškaraca

Kod muškaraca se psorijaza najčešće dijagnosticira u dobi od 15-30 godina, dok se u žena 22-25 godina. A to se može zahvaliti činjenici da se kod muškaraca hormonska ravnoteža u tijelu uspostavlja kasnije nego kod ljepšeg spola.

Provocirajući čimbenici bolesti isti su kao i gore navedeni (slab imunitet, infekcije, oštećenje kože, itd. ), ali još uvijek postoji nekoliko značajki:

 • Muškarci češće zlorabe loše navike.
 • Ne mareći za svoje zdravlje. Opće bolesti koje prethode bolesti, u pravilu se ne uzimaju u obzir. Pokrenute infekcije mogu izazvati razvoj bolesti.
 • Zbog fizioloških karakteristika muškog tijela, psorijaza često zahvaća skrotum i penis. Ovdje su provocirajući čimbenici nježna koža ovih područja, često trljanje područja kože i promiskuitet.

Uzroci psorijaze kod žena

Kod žena se psorijaza najčešće javlja u pozadini:

 • Hormonska neravnoteža (menstruacija, trudnoća, menopauza);
 • Zloupotreba dijeta (osobito mono-dijeta);
 • Prekomjerna količina stresnih situacija;
 • Teška hipotermija.

Često je kod ljepšeg spola psorijaza lokalizirana u ingvinalnoj regiji, odnosno na stidnim usnama, duž bikini linije u perineumu. Odsutnost očitih znakova psorijaze, kao što su svrbež i peckanje, dovodi do činjenice da žene brkaju osip sa spolno prenosivim bolestima i samo-liječe. Sukladno tome, bolest napreduje i zahvaća druge dijelove tijela.

glavobolja kod psorijaze

Uzroci pojave kod djece

Psorijaza je bolest koja nema dobna ograničenja, a od nje često pate i djeca. Ali koji su razlozi? Uostalom, djeca uglavnom jedu ispravno, njihovo zdravlje se pažljivije prati i nisu sklona lošim navikama. Vrijedno je reći da je u ovom slučaju nasljedni faktor ključ.

Prema statistikama, ako je jedan od roditelja bebe bolestan, tada će se bolest prenijeti na dijete s vjerojatnošću od 25%, ako su oba roditelja - ova vjerojatnost je 75%.

Što se tiče starije djece (2-10 godina), jak psiho-emocionalni stres, strah, pretjerani stres (na primjer, u 1. razredu) mogu biti provocirajući čimbenici.

Psihološki razlozi za razvoj psorijaze

Odnos između psorijaze i stresa identificirali su strani istraživači. U 80% pacijenata koji su imali takav patološki proces na koži uočeno je nestabilno psiho-emocionalno stanje.

Danas se stres smatra sekundarnim čimbenikom koji utječe na razvoj kožne bolesti. To se može objasniti činjenicom da stalna živčana napetost, depresija i apatija dovode do:

 • Povećanje razine hormona u tijelu koje izaziva upalne procese, uključujući i kožu.
 • Poremećaj spavanja.
 • Poremećaj prehrane - osoba "uhvati" svoje probleme ili uopće odbija jesti. Stoga postoje poremećaji u probavnom sustavu koji utječu na razvoj psorijaze.
 • Povećanje razine hormona kortizola - čovjekov krvni tlak raste, imunitet se smanjuje.
 • Zloupotreba loših navika. Dokazano je da pušenje i alkohol izazivaju razvoj psorijaze, a u stresnim situacijama osoba ima tendenciju "utopiti" svoju tugu u čaši ili se smiriti pušenjem.

Sve to negativno utječe na apsolutno sve tjelesne sustave, pa se upravo stres često smatra glavnim uzrokom ne samo kožnih bolesti, već i drugih zdravstvenih problema.

Simptomi bolesti

Psorijaza je sistemska patologija, te stoga pojavi prvih znakova na koži prethodi:

 • Kronični umor;
 • Apatija ili depresija;
 • Opća slabost tijela.

Tek nakon određenog vremena počinju se pojavljivati simptomi kožnih lezija. Prije svega, pacijent bilježi pojavu pojedinačnih crvenih papula, lokaliziranih ovisno o obliku bolesti. Nakon nekog vremena rastu, spajaju se i stvaraju opsežna žarišta upale - psorijatične plakove. Na plakovima se razvijaju sive ljuskice koje se lako sastružu, otkrivajući sjajnu površinu kože (terminalna pelikula) i uzrokujući krvarenje.

Stručnjaci razlikuju tri faze u razvoju psorijaze, koje karakteriziraju određeni znakovi:

 1. Progresivna - u ovoj fazi raste jedan osip, utječe na nova područja kože. Ovisno o lokalizaciji, može se pridružiti svrbež, peckanje, bol, upala zahvaćene kože.
 2. Stacionarni - rast psorijatičnih plakova se zaustavlja, novi osipovi se ne pojavljuju.
 3. Regresivna - faza u kojoj se postupno svi simptomi psorijaze svode na ništa. Pacijenti primjećuju prestanak svrbeža i drugih simptoma, papule blijede i nestaju, ljuštenje prestaje.

Ovisno o godišnjem dobu kada se psorijaza manifestira, njezina klinička slika može se razlikovati. Kod ljetnog tipa bolesti svi simptomi se naglo pogoršavaju i teže se liječe. Zimi je karakteriziraju blagi simptomi i njihov brzi nestanak. Postoji i neodređena vrsta psorijaze, kod koje se simptomi javljaju bez obzira na godišnje doba i koja je popraćena čestim recidivima.

Vrste bolesti

Ovisno o lokalizaciji bolesti, postoji nekoliko oblika psorijaze, koje karakteriziraju određeni simptomi:

 • Vulgarna ili jednostavna psorijaza - manifestira se na koljenima i laktovima.
 • Seboreja - je komplikacija seboreje. S ovim oblikom, psorijatični plakovi se ne upale, ali papule imaju karakterističnu žućkastu nijansu.
 • Artropatski - zahvaća zglobove stopala i šaka. Pacijent osjeća bol u udovima, ukočenost pokreta.
 • Eksudativni - karakterizira pojava žutih, ljuskavih mrlja na koljenima i laktovima.
 • Pustularna - pacijent doživljava tešku slabost, tjelesna temperatura raste, plakovi se upale i pojavljuju se pustule.
 • Psorijaza dlanova i tabana - obično se manifestira na unutarnjim stranama udova. Koža s ovim oblikom grublja, puca i postaje upaljena.
 • Inverzno - pojavljuje se na prirodnim velikim naborima tijela. Osnovni uzrok ovog oblika psorijaze su endokrine bolesti.
 • U obliku suze - psorijatični plakovi su u obliku suze i lokalizirani su na trupu i nogama.
 • Psorijaza noktiju - male depresivne točke pojavljuju se na ploči nokta, bilježi se zadebljanje nokta, postupno se ljušti.
 • Psorijatična eritrodermija je najteži oblik koji karakterizira prolaznost, jaka oteklina i opsežno zahvaćeno područje.

Metode liječenja

Liječenje psorijaze je dugo i komplicirano. Razlog je taj što se neće biti moguće potpuno riješiti bolesti čak ni uz najadekvatniju terapiju, odnosno sve metode su usmjerene na uklanjanje simptoma i uzroka, kao i na produljenje trajanja remisije. Metode rješavanja patologije su sljedeće:

 • Lokalna terapija (kreme, vitamini, masti) - koristi se samo u početnoj i srednjoj fazi psorijaze.
 • Dijetoterapija - neophodna je za normalizaciju probavnog trakta.
 • Sustavno liječenje. Uzimanje lijekova usmjereno je na normalizaciju rada svih sustava i organa u tijelu.
 • Fototerapija i drugi fiziološki postupci koji djeluju izravno na zahvaćena područja.
liječnik koji pregledava bolesnika s psorijazom

Vanjska sredstva

Svi lokalni pripravci propisani za psorijazu dizajnirani su za omekšavanje plakova, ublažavanje upale i uklanjanje drugih vanjskih manifestacija patologije. Najčešće se koristi:

 • Masti, koje se temelje na katranu, masti, masti.
 • Uljni pripravci;
 • Masti s iperitom;
 • Hormonska sredstva. Koriste se samo kod teške psorijaze, jer imaju puno nuspojava;
 • Salicilna mast;
 • Pripravci koji sadrže silicij.

Interni fondovi

Uz neučinkovitost liječenja lokalnim lijekovima, pacijentu se propisuje:

 • Protuupalno;
 • Sedativi;
 • Antihistaminici;
 • Vitaminski kompleksi;
 • Antipsihotici i sredstva za smirenje - u uznapredovalim stadijima;
 • Stimulansi imunološkog sustava i metabolizma.

Alternativna medicina

U kombinaciji s farmaceutskim pripravcima alternativna medicina također pomaže značajnom ublažavanju stanja bolesnika. Najučinkovitija sredstva su:

 • Čajevi s mentom, matičnjak, kao i tinktura od valerijane i matičnjaka. Cilj je stabilizirati psihoemocionalno stanje tijela.
 • Soda je jednostavan i učinkovit recept koji uključuje obloge s otopinama na zahvaćena područja tijela. Omogućuje ublažavanje svrbeža i potiče resorpciju psorijaznih plakova.
 • Biljne kupke (string, kamilica) - koriste se za uklanjanje psihičke i fizičke nelagode.

Prevencija

Nakon što se jednom pojavi, psorijaza će podsjećati na sebe tijekom cijelog života. Međutim, važno je izbjegavati precipitirajuće čimbenike kako bi se faza remisije učinila što duljom. Preventivne mjere uključuju:

 • Sprječavanje kršenja integriteta kože;
 • Izbjegavajte dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti na koži;
 • Kontrola tjelesne težine i pravilne prehrane;
 • Korištenje posebnih šampona (za psorijazu vlasišta);
 • Odbijanje loših navika.

Bolesnika mora stalno pregledavati dermatolog i pridržavati se svih uputa liječnika, uključujući uzimanje preventivnih lijekova.